Ausztria - Hallstatt - Obertraun - Dachstein

Ausztria, Hallstatt, Obertraun - a Világörökség részét képezi ez a táj is. A táj közepén egy tengerszem terül el, a városról elnevezett Hallstatti-tó. A tó és a városka 511 m tengersztint feletti magasságon fekszik, a körülötte levő hegyek 1000-3000 m-es magasságukkal veszik körül a tavat, és a partján elterülő kis városokat. 

Austria, Hallstatt, Obertraun - this area is the part of World Heritage. In the middle of the land, there is a tarn, which is named over the tower: Hallstatt-lake. The lake and the city is seated on 511m over seelevel, mountains near the lake are 1000-3000m high. 




Reggelenként köd lepi el a tájat, melyet a felkelő nap sugarai lassan oszlatnak fel. A köd olyan, mintha a hegy belsejében élő sárkány reggeli ébredezésének foszlányait látnánk. 

Early in the morning there is a big fog, which is dissolved by the sunrise. The fog is like the breath of the dragon living in the mountain.



A hegyek belseje azonban nemcsak sót rejt, hanem egy ritka barlangot is: jégbarlangot. A hegy belsejének állandó hideg hőmérséklete lehetővé teszi a fagyott víz folyamatos növekedését a hegy belsejében. 

Inside the mountain there is a hidden rare cave: the ice-cave. Frozen water can grow in the middle of the mountain, because of the permanent temperature of the mountain.




Miután körbejártuk a hegy belsejét, felvonók segítségével érjük el a hegy tetejét. A hegytetőn még egy meleg szeptemberi napon is havat találunk. A 2082 m magas Krippensteinen található a "5fingers" nevű kilátó, ahonnan csodás kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre. A kilátó messze földön híres, a látványt a világ minden tájáról érkező turisták csodálják meg nap, mint nap. 

After we were taking a walk inside the mountain, we reached the mountain tops by cablecars. We can see snow on the summit, also in a warm september day. There is the "5fingers" platform on the Krippenstein (2082m), where we can look at the lake and the near mountains. The platform is very famous, there are many tourists from all over a world to admire the beautiful landscape.








A környék jelenleg a turizmusból él meg, azonban az elmúlt évszázadokban a sókitermelés és a fakitermelés adott munkát az embereknek. A sóbányához egy meredek ösvényen, vagy egy felvonón mehetünk fel. A bányához vezető úton megismerhetjük a bánya múltját, az emberek életét az elmúlt néhány évszázadban.

A bányában rövid fényjáték és videofilm mutatja be a múltat, a sóbányászat kialakulását és évszázados történelmét. 

The area is currently living from the tourism, but over the centuries people worked at the extraction of salt and logging. The Salt Mine is a steep trail, or everybody can go up a lift. The mine pit road we can know the past, people's lives over the past few centuries.

In the mine, a short video shows the past centuries of history and formation of the salt mines.




Hallstatt felett csodálatos kilátás nyílik a Rudolf-toronyból, mely régebben óvta a sóbányászok biztonságát. 

Over Hallstatt, there is a beautiful sightseeing from the Rudolf-tower, which has warned the life of safity of mineworkers earlier. 


Hallstatt az a város, amit naponta többször annyi turista látogat meg, mint ahány lakója van. A város egy főutcából és egy térből áll. A meredek hegyoldalban kapaszkodhatunk fel a többi házhoz, azonban valamennyi házat akár a tó mentén kanyargó főutcáról is megcsodálhatunk. A várost egyébként tégláról téglára felépítették Hong Kong mellett is, hogy az oda zarándokoló tömegek kisebb utazással is elérhessék ezt a látnivalót. 

Én ennek ellenére azt mondom: ha valaki látni szeretné Hallstattot, a Hallstatti-tavat, vagy az óriásira nőtt hegyeket: menjen Ausztriába és a saját szemével győződjön meg arról, hogy nemhiába lett ez a táj a világörökség része. 

Hallstatt is the city, which number of visitors are more, than the number of its inhabitants. City has a main street and a square. There are more houses on the steep hillside, which can be admired from the main street of the city, too. The city was built brick by brick near Honkong, to reach this attraction with shorter journey. 

I say dispite of this: if somebody wants to see Hallstatt, Lake Hallstatt, or the huge mountains: go to Austria, and see it your own eyes, that it became the part of the World Heritage with merits.




Megjegyzések

Megjegyzés küldése